Podľa britskej veľvyslankyne nie je skutočnou pomocou veľký balík peňazí

10.11.2004 Celý región

Najlepšou pomocou chudobnejšiemu štátu nie je dať mu len veľa peňazí. Judith Anne Macgregorová, britská veľvyslankyňa na Slovensku ju nepovažuje za skutočnú ...
Najlepšou pomocou chudobnejšiemu štátu nie je dať mu len veľa peňazí. Judith Anne Macgregorová, britská veľvyslankyňa na Slovensku ju nepovažuje za skutočnú pomoc. Ako zdôraznila vo svojej prednáške v Prešove 8. novembra na tému Rozvojová pomoc Veľkej Británie vo svete, účinná pomoc je vtedy, ak sa sústreďuje na jeden bod, nie je širokospektrálna a objekt pomoci si na jej základe bude neskôr vedieť pomôcť sám.

Veľvyslankyňa za chybu britskej pomoci rozvojovým krajinám označila aj očakávania, že občania chudobných krajín by si mali kupovať britský tovar. \"To nie je správne, chudobnejší si musia kupovať tovar aj lacnejší, inak pomoc nebude efektívna, \" konštatovala.
Keďže Slovensko ako člen OECD a čerstvý člen EÚ má nový nástroj svojej zahraničnej politiky v podobe oficiálnej rozvojovej pomoci, diplomatka naznačila, že rada poskytne viac rád. Slovensko i Spojené kráľovstvo majú podľa jej názoru v mnohom rovnaký prístup k tejto problematike. Ona sama chce počas svojej misie pomôcť zvýšiť objem investícií Veľkej Británie na Slovensku, a to okrem iného aj šírením dostatočného množstva informácií o Slovensku. Sama si overila počas návštevy Prešova situáciu v tunajšom hypermarkete Tesco, čo je britská investícia. Dodala, že Slovensko potrebuje pre prilákanie investorov ďalej pokročiť v rozvoji infraštruktúry, v stransparentnení biznisu a vo vytvorení dobrého informačného toku.
Prednáška britskej veľvyslankyne bola v rámci dlhodobého cyklu diskusných večerov tzv. jour-fixe prešovskej kancelárie Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku prvým podujatím v realizácii projektu Podpora diskusie o oficiálnej rozvojovej pomoci na Slovensku. V druhej polovici novembra vystúpia v Prešove predstavitelia mimovládnych organizácií z Ukrajiny a Srbska a súčasťou projektu je aj dvojdňová medzinárodná konferencia Rozvojová pomoc a spolupráca: výzvy a perspektívy, naplánovaná na 23. a 24. novembra v Prešove.

(jj)
 

Vyberte región